Stel, je bent op zoek naar een nieuwe scooter of je wilt juist je huidige scooter verkopen. Je hebt dan vast wel eens termen gehoord zoals dagwaarde, marktwaarde en cataloguswaarde. Maar wat betekenen deze termen precies? Wat kun je met deze waardes? En wanneer heb je deze waardes nodig? In dit artikel leggen we in simpele taal uit wat de verschillen zijn, hoe je de waardes zelf kunt berekenen, en waar je op moet letten bij het kopen of verkopen van een scooter. Zo weet jij straks exact waar je over kunt onderhandelen bij het verkopen of kopen van een scooter. Bovendien geven we je een overzicht van de beste online platformen voor het kopen en verkopen van scooters en hun voor- en nadelen. Makkelijk toch? Zelf nog een tip om je scooter goed te verkopen of een goede scooter te kopen? Laat het ons vooral weten!
Wat is de dagwaarde van een scooter?
De dagwaarde van een scooter is het bedrag dat je scooter op dit moment waard is. Dit is dus een waarde die gaande weg de tijd minder zal worden. De waarde wordt bepaald door de leeftijd, slijtage, kilometerstand en algemene staat van de scooter. Verzekeraars gebruiken de dagwaarde vaak bij het bepalen van de uitkering bij schade of diefstal. Stel je scooter wordt gestolen, dan krijg je de dagwaarde uitgekeerd, niet de prijs die je ooit voor de scooter hebt betaald. Een zeer belangrijke waarde dus die scooter dagwaarde. Hiermee voorkom je teleurstelling als deze waarde lager ligt dan je zou verwachten bij total-loss van je scooter. Het is dus raadzaam deze waarde in je achterhoofd te houden bij het juist verzekeren van je scooter.
Hoe bereken je de dagwaarde zelf?
Je kunt de dagwaarde schatten door te kijken naar vergelijkbare scooters die te koop staan. Kijk naar modellen van hetzelfde merk, bouwjaar en vergelijkbare kilometerstanden. Websites zoals ANWB hebben tools waarmee je de dagwaarde kunt berekenen.
Wat is de marktwaarde van een scooter?
De marktwaarde is wat je scooter op de tweedehands markt zou opleveren. Dit noemen we ook wel de economische waarde van een scooter. De waarde komt tot stand door vraag en aanbod op de “scootermarkt”. Dit is eigenlijk een mix van de dagwaarde en wat kopers bereid zijn te betalen. De marktwaarde kan afwijken van de dagwaarde, bijvoorbeeld als een bepaald model populairder is dan gemiddeld of juist minder gewild.
Hoe bereken je de marktwaarde zelf?
Om de marktwaarde te bepalen, kun je een kijkje nemen op platforms zoals Marktplaats en Speurders. Vergelijk je scooter met andere modellen die te koop staan. Kijk naar het bouwjaar, de staat, en vraagprijzen. De werkelijke verkoopprijs kan echter nog iets lager uitvallen dan wat je op deze platforms ziet. Daar kun jij zelf natuurlijk aan bijdragen door goed te onderhandelen. Als je weet welke factoren de prijs beïnvloeden kun je juist daar het gesprek over voeren met de verkoper. Dat kan uiteraard in jouw voordeel werken.
Wat is de Cataloguswaarde van een scooter?
De cataloguswaarde is de prijs die de scooter nieuw kostte toen deze op de markt kwam. Dit is handig om te weten voor verzekeringen of bij het importeren van een scooter. De cataloguswaarde is vaak vastgelegd bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en kun je opvragen via de RDW-website. Let op: de cataloguswaarde zegt weinig over wat de scooter op dit moment waard is.
Wanneer heb je deze waarde nodig?
De cataloguswaarde wordt vooral gebruikt door verzekeraars om premies te berekenen en is belangrijk als je een nieuwe scooter koopt. Bij een allrisk verzekering bijvoorbeeld, wordt vaak de cataloguswaarde aangehouden voor de uitkering bij totaalverlies in de eerste jaren.
Zelf de waarde van een scooter berekenen?
Bij het kopen of verkopen van een scooter zijn er verschillende factoren die de waarde direct beïnvloeden:
- Merk en model: Populaire merken zoals Vespa en Kymco behouden vaak een hogere waarde.
- Bouwjaar en kilometerstand: Hoe nieuwer de scooter en hoe lager de kilometerstand, hoe hoger de waarde, let wel op met gesjoemel met deze stand.
- Onderhoudshistorie: Een goed onderhouden scooter met een volledige onderhoudsgeschiedenis is meer waard. De kwaliteit van het onderhoud is essentieel voor een lange levensduur.
- Staat van de scooter: Krassen, deuken en slijtage kunnen de waarde flink drukken. Kijk hier dus goed naar, ook bij goed daglicht!
- Accessoires: Zaken zoals een windscherm, sloten en extra bagagedragers kunnen de waarde van de scooter verhogen.
Je kunt de waarde zelf inschatten door bovenstaande factoren mee te nemen en vergelijkbare modellen online te bekijken. Neem hier de tijd voor en ga er eens rustig voor zitten. Zorg er voor dat je wel appels met appels vergelijkt. Voor een iets preciezere schatting kun je tools gebruiken zoals die van de ANWB of een taxatie aanvragen bij een scooterdealer. Uiteraard kun je ook bij ons een gratis dagwaarde check voor de scooter van je dromen doen. Je hebt hier dan wel het scooter kenteken voor nodig. Als het scooter kenteken hebt, kun je deze eenvoudig op de website invoeren en je ziet direct de waarde van de scooter.
Waar Koop en Verkoop je een Scooter? De Beste Platformen in kaart gebracht!
Er zijn verschillende online platformen om een nieuwe of gebruikte scooter te kopen of verkopen. Hieronder zetten we de meest populaire op een rijtje, met hun voor- en nadelen:
- Marktplaats
- Voordelen: Groot aanbod scooters en brommers, veel keuze in prijssegmenten, direct contact met verkopers, dus snel handelen.
- Nadelen: Veel particuliere verkopers, soms onbetrouwbare advertenties. Je moet goed opletten voor oplichters. Doe je huiswerk met een online scooter dagwaarde berekening!
- Speurders
- Voordelen: Gratis advertenties, minder drukte dan Marktplaats. Snel handelen.
- Nadelen: Kleiner aanbod, minder overzichtelijke zoekfilters. Zorg voor je huiswerk, weet wat je wil!
- Scooterplaats
- Voordelen: Gespecialiseerd in scooters, zowel nieuwe als gebruikte modellen.
- Nadelen: Minder bekend, daardoor kleiner aanbod.
- BOVAG Scooters
- Voordelen: Betrouwbare dealers, vaak garantie op aankoop.
- Nadelen: Meestal iets hogere prijzen dan bij particuliere verkopers.
- Facebook Marketplace
- Voordelen: Lokaal aanbod, snel contact via chat.
- Nadelen: Weinig controle op betrouwbaarheid van de verkopers, variërend aanbod.
Samenvatting: de verschillende scooterwaardes op een rijtje
Als je met scooters bezig bent, kom je verschillende waardes tegen. Hier onder nog op een rijtje wat de verschillende scooter waarde betekenen.
- Scooter dagwaarde: De huidige waarde van je scooter, gebaseerd op leeftijd, staat en markttrends. Belangrijk voor verzekeringen, de waarde die jij krijgt bij total-loss van de scooter.
- Scooter marktwaarde: Wat je scooter op dit moment zou opleveren op de tweedehands markt, ook wel de economische waarde van de scooter. Handig bij verkoop of aankoop.
- Scooter cataloguswaarde: De prijs die de scooter nieuw kostte toen deze uitkwam, inclusief eventuele opties. Wordt vooral door verzekeraars en bij import gebruikt.
Wil je een scooter kopen of verkopen? Let dan vooral op het merk (populariteit), kilometerstand, onderhoud en gebruik in je zoektocht online platformen zoals Marktplaats, Speurders of gespecialiseerde websites zoals Scooterplaats. Zo weet je precies wat een eerlijke prijs is, of je nu koopt of verkoopt.
Met deze kennis ben je goed voorbereid om een slimme keuze te maken! Heb jij nog tips bij het kopen of het verkopen van een scooter? Laat het ons dan weten, wij horen graag van je!